– Det är verkligen jätteroligt att ni har valt att skänka ert överskott till Latinamerikagrupperna! Hosjö Open känns som ett väldigt viktigt och positivt initiativ, säger Åsa Callmer som är insamlingsansvarig för Latinamerikagrupperna.
Latinamerikagrupperna är en solidaritetsförening som tillsammans med latinamerikanska folkrörelser arbetar för ett rättvist, jämställt och hållbart samhälle. Vi stödjer människors egen organisering för inflytande, demokrati och rättigheter i Latinamerika. Latinamerikagrupperna prioriterar stöd till organisationer som organiserar ursprungsfolk, småskaliga jordbrukare och lantarbetare – grupper som är bland de mest utsatta och diskriminerade i Latinamerika.
Folkrörelserna är starka krafter för en förändring av det latinamerikanska samhället. Att stödja dem är att stödja en verklig förändring för folkligt inflytande, demokrati, mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Konkret kan det handla om stöd till folkbildning och workshops på temat rätten till jord och mat, ledarskapsutbildningar för ungdomar och kvinnor, jämställdhetsarbete och kommunikationsarbete. Latinamerikagrupperna vill särskilt bidra till att främja ungas och kvinnors deltagande inom samarbetsorganisationerna.
Vårt mål är att medlemmar – kvinnor och män – inom ursprungsfolkens, lantarbetarnas och småbrukarnas rörelser i Latinamerika har ökade förutsättningar att utöva inflytande över politiska beslut som påverkar deras miljö och deras mänskliga rättigheter. För att förändra krävs kunskap, organisering och påverkan.
I Sverige arbetar vi med påverkansarbete och samlar in pengar till utvecklingssamarbetet. Vi har lokalgrupper på många orter runt om i Sverige. I ett globaliserat samhälle behövs påverkansarbete både i Sverige och i Latinamerika för att förbättra villkoren för de grupper i samhället som Latinamerikagrupperna stöder. Därför arbetar vi också för att påverka beslutsfattare och opinionsbildare i Sverige om frågor som rör våra samarbetsorganisationer.
Till exempel ställer Latinamerikagrupperna krav på att lantarbetare inom vinindustrin skall ha rättvisa arbetsvillkor, att miljögiftiga bekämpningsmedel ska förbjudas samt att AP-fonderna inte ska investera svenska pensionspengar i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön i Latinamerika. Föreningen stöder också samarbetsorganisationernas påverkansarbete för en politik som erkänner ursprungsfolkens, småbrukarnas och lantarbetarnas rättigheter.
En central fråga för våra samarbetsorganisationer är kopplingen mellan mänskliga rättigheter och miljö, framför allt klimat och naturresurser. Till exempel drabbas landsbygdsbefolkningen i Anderna (varav en stor andel är ursprungsfolk) hårt både av den glaciärsmältning som orsakas av klimatförändringarna och av förgiftning av vattendrag och jordbruksmarker orsakade av gruvindustrin.
Latinamerikagrupperna arbetar i olika program – nationella, regionala och kontinentala – i Latinamerika. Här är några exempel:
- I Centralamerika bedriver vi ett program i samarbete med småbrukarnätverket CLOC/Vía Campesina. Programmet innehåller exempelvis ledarutbildningar, workshops om påverkansarbete och ledarskap för ungdomar respektive kvinnor, samt möten där ungdomar och kvinnor träffas för att ta fram sina aktionsplaner för påverkansarbete utifrån sina speciella behov. Vad gäller kvinnorna handlar det till exempel om deras specifika krav vad gäller rätten till mark och att leva utan våld.
- I Brasilien samarbetar Latinamerikagrupperna sedan flera år med de jordlösas rörelse MST kring kommunikationsfrågor. Inom MST-projektet ges rörelsens medlemmar möjlighet att skildra sin vardag som jordlösa och kommunicera de frågor som är centrala för rörelsen via film och andra medier. Under 2011 distribuerade man kampanjfilmer mot kemiska bekämpningsmedel i jordbruket, mot våld mot kvinnor samt om småbrukares kamp för sina rättigheter i Latinamerika. Genom att MST får bättre instrument för utbildning av ungdomar och större kapacitet att sprida information, vill man öka antalet aktiva ungdomar inom rörelsen samt förbättra deras kunskaper om rättighetsfrågor.
- I Guatemala arbetar vår samarbetsorganisation Waqib’Kej aktivt med demokratisk organisering. I Wakib’Kejs och Latinamerikagruppernas samarbete har mycket fokus lagts på ungdomars och kvinnors organisering och deltagande i form av bland annat studiecirklar. En viktig del av Waqib’Kejs arbete är att anmäla kränkningar av ursprungsfolks rättigheter till nationella och internationella instanser.
Läs mer om aktiviteter som Latinamerikagruppernas stöd finansierar
——————————————————————————————————————————–
Resultatet
I slutet av augusti besökte Hosjö Opens ordförande David Berggren, Latinamerikagrupperna under deras styrelsemöte i Solidaritetens hus i Stockholm.
Under det mötet informerade LA-grupperna om deras pågående projekt och de fick i sin tur information om att Hosjö Open skänker inte mindre än 18 127 kronor till Latinamerikagruppernas arbete!
David Berggren tillsammans med delar av Latinamerikagruppernas styrelse i Stockholm.
Latinamerikagrupperna har under många år fått stöd av Styrelsen för internationellt utvecklingsarbete (Sida) som skjuter till pengar när Latinamerikagrupperna fått bidrag. I fallet med Hosjö Opens bidrag innebär det att de 18 127 kronorna tiodubblas och blir 181 270 kronor. Pengarna ska gå till Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer på plats i Latinamerika och deras arbete med att bland annat stärka lokala folkrörelser. Som ett steg mot global rättvisa.
Hosjö Open är väldigt glada över att kunna skänka en så betydande summa till Latinamerikagrupperna och deras viktiga arbete. Än mer glädjande är det faktum att SIDA gör bidraget tio gånger större. Vi ska med nyfikenhet och stolthet följa Latinamerika- gruppernas arbete och följa upp vad vårt bidrag kommer innebära.
Ett stort tack vill vi rikta till alla våra sponsorer, spelare, publik, artister, samarbetspartners och frivilliga entusiaster!